Zdravší a chutný – zemiakový šalát bez zemiakov
Neviete odolať poriadnej prílohe k mäsu v podobe zemiakového šalátu? Ak si chcete pochutiť a zároveň nechcete zaťažiť žalúdok alebo ublížiť svojej postave, máme pre vás tip na ľahšiu verziu tohto šalátu. Chutí ako zemiakový, ale zemiaky v ňom nenájdete.
(Ne)zemiakový šalát
Základom tohto jedla je zeler. Na rozdiel od zemiakov obsahuje minimum sacharidov, jeho výhodou je tiež veľký podiel vlákniny, vitamínov a ďalších živín, ako draslík, horčík a zinok. Je ideálnou prílohou k mäsu a skvelou náhradou klasického zemiakového šalátu, pretože v kombinácii so živočíšnymi bielkovinami v mäse nespôsobuje kvasenie potravy v črevách, ako sacharidy obsiahnuté v zemiakoch (čo pociťujeme ako typickú plnosť a únavu po výdatnom jedle). Namiesto majonézy použijeme biely jogurt, takže sa vyhneme zbytočným tukom, vďaka čomu si šalátik môžete dopriať aj vo večerných hodinách.
Suroviny:
Zeler
Zaváraná karotka s hráškom (prípadne mrazená verzia)
Biely jogurt
Kyslé uhorky
Soľ
Čierne korenie
Vajce
Množstvo surovín prispôsobte počtu porcií, ktoré sa chystáte pripraviť. Zeler uvarte a uvarený postrúhajte nahrubo. Pridajte karotku s hráškom (bez nálevu) a kyslé uhorky pokrájané nadrobno. Ak použijete mrazenú karotku a hrášok, najskôr ich uvarte, sceďte a až potom pridajte k postrúhanému zeleru. Osoľte, okoreňte a premiešajte. Uvarte vajce a prepasírujte ho k šalátu (prípadne pokrájajte na drobné kúsky). Na záver pridajte biely jogurt (podľa množstva šalátu aj viac téglikov, alebo jeden väčší) a poriadne premiešajte. Odložte do chladničky. Podávajte ako prílohu k mäsu, k rybám, prípadne konzumujte samostatne.