Sladký ako zemiak? Doprajte si batáty!
Sladké zemiaky sú čím ďalej tým viac populárnejšie. Ako príloha sa hodia k mnohým jedlám. Chutia skvelo a navyše ich ocení aj naše zdravie.
Oslaďte si život zemiakmi
Batáty sú koreňovou hľuzou Podvojníka batátového, dnes sa na pultoch obchodov nachádza viacero druhov týchto sladkých zemiakov. Vybrať si môžete medzi oranžovými, fialovými a bielymi. Vďaka látkam, ktoré obsahujú, sú batáty považované za jednu z najvýživnejších druhov zeleniny. Majú vysoký obsah betakaroténu (provitamínu A), obsahujú aj vitamíny skupiny B, predovšetkým B6, vitamín C, luteín, draslík a vlákninu. Antioxidanty, ktoré sa taktiež v sladkých zemiakoch nachádzajú, pôsobia preventívne proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení, pomôžu pri astme či artritíde a zároveň stabilizujú hladinu cukru v krvi, sú teda vhodné aj pre diabetikov. Tým, že pozitívne pôsobia na naše trávenie, pomáhajú aj pri problémoch so zápchou. V neposlednom rade vďaka vitamínom a minerálom podporujú imunitu.
Ako ich pripraviť?
Sladké zemiaky sa hodia ako príloha k mäsu, rybám aj k divine. Môžete si ich aj ugrilovať. Odborníci radia, aby ste ich jedli aj so šupkou, v ktorej sa nachádza najviac vlákniny a betakaroténu. Pečením a grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry, takto pripravené zemiaky sú teda sladšie a telo lepšie vstrebáva betakarotén. Najľahšie ich pripravíte, ak ich nakrájate na pásiky a upečiete. Môžete ich pokvapkať olejom, prípadne posypať korením alebo bylinkami. Fantázii sa medze nekladú, pokojne si ich dochuťte podľa vlastnej ľubovôle.