Liek, ktorý chutí: Čokoláda
Ku kávičke, za odmenu alebo ako darček pre blízkeho k sviatku. Čokoláda patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete a málokto jej povie nie. Vyrába sa zo zrniek tropického kakaovníka. Výsledný produkt poznáme ako kakao, po ochutení a ďalšom spracovaní sa čokoláda stáva sladkosťou, ako ju poznáme všetci. Tá je obvykle osladená cukrom a inými prísadami, napríklad kúskami ovocia a spracovaná do čokoládových tabličiek alebo do obľúbeného nápoja, horúcej čokolády. Pri jej výrobe sa využívajú tri typy zŕn: Criollo, Forastero a Trinitario, ktoré sú kombináciou prvých dvoch. Najväčšie zastúpenie v čokoládovom priemysle majú zrná Forastero, z ktorých sa vyrába až 80% všetkých čokoládových produktov.
Čokoláda a jej liečivé účinky
Dnes si môžeme vyberať z veľkého množstva produktov, ktoré sú označené ako čokoládové. Na trhu sa však často objavujú výrobky, ktoré sú iba napodobeninou čokolády. Tieto „falošné“ však majú s pravými čokoládami spoločný akurát tak názov. Sú zmesou stuženého tuku, cukru a obsahujú minimálny podiel kakaa. Kvalitnú čokoládu spoznáte už podľa chuti. Má horkejšiu chuť, čo je spôsobené tým, že obsahuje 70 a viac percent kakaa a nepridáva sa do nej nadmerné množstvo cukru. V malom množstve má kvalitná čokoláda dokonca liečivé účinky. Kakao dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak a udržuje ho na normálnych hodnotách. Liečivé účinky sa pripisujú flavonoidom, ktorých bohatým zdrojom sú kakaové bôby. Flavonoidy sú zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, ako aj potravinách a nápojoch rastlinného pôvodu. Ich pravidelná konzumácia znižuje riziko viacerých chronických ochorení, ako je rakovina či mozgová príhoda. Sú tiež dobrými antioxidantmi.
Pozor na množstvo
Hovorí sa, že všetkého veľa škodí. O sladkostiach to platí dvojnásobne. Veľké množstvo cukru a tuku, ktoré si denne kladieme do úst, má za následok nárast obezity a ďalších zdravotných problémov. V dnešnej dobe by sme sa mali naučiť spomaliť aj čo sa týka jedenia a maškrtenia. Nechajte tabličku čokolády, nech sa vám v ústach roztopí. Užijete si hotovú čokoládovú rozkoš a zároveň pocítite, že vám postačí menšie množstvo sladkého, než keby ste čokoládu rýchlo pohrýzli a ihneď zjedli. Takéto pomalé vychutnávanie kvalitnej čokolády je aj pohladením pre našu dušu. Ľudové príslovie to vystihuje slovami: Neexistuje problém, ktorý by nevyriešil kúsok čokolády.