Život bez lepku nielen pre celiatikov
Napriek tomu, že sa lepok nachádza vo väčšine receptov, sa bezlepkové výrobky tešia čoraz väčšej obľube. Aj keď nepatríte medzi celiatikov, bezlepková strava môže prospieť vášmu zdraviu. Nemusíte sa vzdať lepku úplne, no jeho obmedzenie a obohatenie vášho jedálnička o iné druhy múky prinesie hneď niekoľko benefitov.
Lepšie trávenie
Menšie množstvo skonzumovaného lepku uľahčí organizmu trávenie. Lepok totiž pôsobí v črevách ako lepidlo a tím celý proces spracovania potravy spomaľuje a sťažuje.
Kvalitnejšia pleť
Čisté a zdravé črevá sa prejavia aj na hladkej a čistej pleti.
Štíhlejšia postava
Samotné vysadenie lepku vám stratiť pár kíl navyše nepomôže. Ak však vynecháte priemyselne spracované potraviny, ktoré bývajú spravidla plné lepku a živiny dodáte v čo najrozmanitejšej strave, na vašom výzore sa to pozitívne ukáže.
Zdravší jedálniček
Okolo jedálničku sa to celé točí. Potraviny z klasickej bielej múky sa dnes dajú bez problémov nahradiť. Medzi najčastejšie varianty patrí napríklad pohanka, quinoa, orechové či ovocné múky. Vnesiete tak do svojej stravy nové živiny, ale aj doteraz nepoznané chute. Pri dostatočne pestrom jedálničku nebudete mať tendencie prejedať sa, pretože telo si samo povie, kedy má dosť. V prípade, ak sa stravujete jednotvárne, bude si váš organizmus neustále pýtať ďalšiu porciu, pretože mu budú chýbať ostatné živiny.
Bezlepkové potraviny
Najviac zastúpené je bezlepkové pečivo spolu s bezlepkovými cestovinami. V chuti bezlepkových cestovín z kukuričnej múky, kukuričného škrobu, zemiakových vločiek a hroznového cukru často ani nejde poznať rozdiel oproti chuti cestovín s lepkom. Zároveň majú vyšší podiel vlákniny a minerálov.
Živiny v bezlepkovom pečive podporujú produkciu črevných baktérií, čím ešte výraznejšie prispievajú k zdravému tráveniu. Predídete tak nadúvaniu či kŕčom. Taktiež si dlhšie udržia čerstvosť.