Prečo je celozrnná múka zdravšia než biela?
Dnes sa ľudia viac než kedykoľvek predtým zaoberajú zdravými alternatívami klasických surovín. A keďže pečivo je pre mnohých dennou potravinou číslo jeden, ako náhrada za bielu múku sa používa špaldová, ryžová, pohánková, kukuričná či celozrnná. Spoločným menovateľom všetkých obilnín je, že sú to sacharidy. Obsahujú tiež bielkoviny, vlákninu, vitamíny a pomerne malé percento tuku. Práve celozrnnú múku odporúčajú výživoví poradcovia najčastejšie. Poďme sa teda pozrieť na to, čím sa od bielej líši a aké sú jej benefity.
Najväčšie plus je už v názve
Celozrnná múka o sebe prezrádza veľa už len svojim pomenovaním. Celé zrno obsahuje väčšinu živín, ktoré ľudské telo potrebuje. Spracovaním zrna do podoby múky, vločiek či otrúb podiel výživných látok klesá. Preto je múka z celých zŕn oveľa zdravšia, než ostatné. Obal zrna je bohatým zdrojom vlákniny, jadro obsahuje bielkoviny a v klíčku sa skrývajú prospešné oleje, predovšetkým nenasýtené mastné kyseliny, ale nájdeme tu aj cenný vitamín E, ktorý je významným antioxidantom.
Nie je cukor ako cukor
Celozrnná múka má oproti bielej múke nižší glykemický index. Obsahuje zložité cukry, ktorých výhodou je to, že sa do krvi uvoľňujú pomalšie a postupne, zatiaľ čo jednoduché cukry bielej múky zvýšia hladinu cukru okamžite a nárazovo, čo má za následok aj prekyslenie, či oslabenú obranyschopnosť organizmu. Biela múka je na živiny podstatne chudobnejšia, pretože sa získava mletím zŕn pšenice, ktoré boli zbavené obalu a klíčkov.