Žiaden lepok, množstvo živín – ovsené vločky
Ovsené vločky sú spomedzi obilnín najvýživnejšie. Obsahujú všetky základné mastné kyseliny. Ich výhodou je, že neobsahujú takmer žiaden lepok, preto sú vhodné aj pri celiakii. Pre ich vysokú nutričnú hodnotu ich denne konzumujú aj kulturisti, ktorí si z nich pripravujú nielen ovsenú kašu, ale aj palacinky či pečivo. Ovsené vločky zaraďte do svojho jedálnička na raňajky, keďže vo večerných hodinách sa kvôli obsahu sacharidov neodporúčajú.
Ovsené vločky sú obzvlášť prospešné v období tehotenstva, dojčenia a pri športovaní. Pomáhajú tiež predchádzať zápche, a to vďaka vysokému obsahu vlákniny.
Pridať si ich môžete do jogurtu, do mlieka (ak neznášate laktózu, konzumujte rastlinné náhrady mlieka – sójové, ryžové či mandľové mlieko), v kombinácii so špaldovou múkou, vajíčkom a vodou z nich dokážete uvariť chutné palacinky, môžete z nich dokonca upiecť aj keksy. Konzumujte ovsené vločky často a sami pocítite, aké prospešné sú pre vaše telo.