Všestranný terapeut menom cícer
Cícer je plodinou, ktorá si zaslúži čestné miesto v našom stravovaní pre svoje vynikajúce nutričné a terapeutické účinky. Pravidelná konzumácia vitamínov B1, B2, B6 a folátov, látok, ktoré cícer obsahuje v hojnom množstve, posilňuje nervový systém, oceníte ho teda najmä pri strese, depresii či poruchách sústredenia.
Cícer sa zároveň odporúča ako vhodný pokrm na prevenciu artériosklerózy. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá znižuje cholesterol. Pre obsah dôležitých živín ako zinok, železo, bielkoviny a foláty je vhodnou voľbou aj pre tehotné ženy, ktorých potreba prijímaných prvkov sa v tehotenstve zvyšuje. V neposlednom rade ho do svojho jedálnička môžu zaradiť aj diabetici, pretože pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
Pripravovať ho môžete na viacero spôsobov. Najskôr ho namočte do vody (najlepšie na noc). Uvariť z neho môžete polievku, prívarok, pridajte ho do šalátov alebo si urobte cícerové placky, či rizoto s cícerom.