Užite si aj vy, zdravotné výhody a priaznivé účinky medu na naše telo
Liečivé vlastnosti včelích produktov sú známe už dlho. Nielen ľudová, ale aj moderná vedecká medicína používa med pri liečbe rôznych chorôb. Med obnovuje a dodáva silu, mobilizuje ochranné funkcie tela a zvyšuje jeho imunitu.
Už v staroveku si ľudia všimli, že producenti a konzumenti medu netrpia chorobami kĺbov, cievneho systému a majú zdravú pečeň. A ani v dnešnej dobe nie je tento zázračný dar z prírody na zahodenie. Práve naopak, v mnohých prípadoch vám veľmi dobre pomôže.
Za všetko môže jeho vynikajúce zloženie
Kvalitný med obsahuje množstvo enzýmov, ktoré významne urýchľujú metabolické reakcie v tele. Z minerálov obsahuje med soli vápnika, sodíka, horčíka, železa, síry, jódu, chlóru a fosforu. Med obsahuje aj stopové prvky ako je mangán, kremík, hliník, bór, chróm, meď, lítium, nikel, olovo, cín, zinok, osmium a ďalšie. Med má vo svojom zložení aj množstvo organických kyselín: jablčnú, hroznovú, citrónovú, mliečnu a šťaveľovú.
Med obsahuje relatívne veľké množstvo vitamínu B2 , C, B6, H, E, K, kyselinu pantoténovú a listovú.
Pravý propolis je zasa široko používaný v medicíne a kozmetike. Používa sa na ošetrenie rán, popálenín, pri omrzlinách, používa sa na liečbu tuberkulózy pľúc, angíny, kožných ochorení, sliznice ústnej dutiny a pridáva sa do liečivých zubných pást a krémov.
Med je ako liek
Ako zdroj ľahko stráviteľných sacharidov – glukózy a fruktózy, obsahujúcich jedinečnú sadu vitamínov, minerálov, organických kyselín, enzýmov, stopových prvkov, antibakteriálnych látok, biogénnych stimulantov, možno med nazvať úžasným prírodným liekom, ktorý má jedinečný vplyv na ľudské telo. Ak ste teda niekedy premýšľali nad tým, že sa o tom presvedčíte, teraz je ten najlepší čas. Svoje rozhodnutie určite neoľutujete a chuť medu a jeho účinkov si naplno užijete pri príprave rôznych chutných pokrmov.