Ekologický spôsob zbavenia sa použitého kuchynského oleja
Pripravili ste chutný obed, vypražili rezne, syr či inú pochúťku, no na panvici zostali mastné zbytky prepáleného oleja. S touto realitou sa stretáva každý, kto aspoň občas použije svoje kulinárske schopnosti. A to ani nehovorím o množstve oleja spotrebovaného v reštauráciách. Existuje viacero možností, ako naložiť s prepáleným olejom, no nie každá z nich je výhodná. Pre lepšie pochopenie separovania oleja si priblížime, kam sa taký použitý kuchynský olej radí.
Biologicky rozložiteľný odpad
Do biologického rozložiteľného komunálneho odpadu, skrátene BRKO, okrem odpadu zo záhrad alebo parkov, patrí aj potravinársky a kuchynský odpad z domácností, reštaurácií a iných stravovacích zariadení. Do tejto kategórie preto zaraďujeme aj kuchynský olej. Za nakladanie s takýmto odpadom je zodpovedná obec. To však neplatí v prípade reštaurácií, respektíve prevádzok tzv. spoločného stravovania, kedy zaň zodpovedá prevádzkovateľ zariadenia.
Separovanie v reštauráciách
Namiesto vylievania kuchynského oleja do kanalizácie či prírody, čo láka hlodavce a zanáša vaše potrubia, si teraz do vašich domácností môžete prenajať nádoby na kuchynský olej. K dispozícii sú niekoľkolitrové nádoby. Podľa množstva vašej spotreby. Olej po použití jednoducho prelejete cez sitko, aby sa očistil od zvyškov jedla a vylejete do zbernej nádoby.
Ekologická a ekonomická cesta
Z jedného litra vyzbieraného oleja sa dá vyrobiť 0,9 l biopalivovej zložky, ktorá dokáže z nafty odstrániť až 15% emisií CO2. Navyše ušetríte na čistení potrubia, ktoré nebude zbytočne zanášané nečistotami.
Ak vás tento spôsob zberu oleja zaujal, tak viac o zbere použitého kuchynského oleja pre reštaurácie sa dozviete tu:
https://www.pmdiesel.sk/sluzby_zber_pouziteho_kuchynskeho_oleja_restauracie.html