Čo by mal obsahovať diétny jedálniček
Chudnutie je úzko späté so znižovaním množstva prijímaného jedla. Aj keď je pravda, že prejedanie sa je nezdravé, hladovanie môže tiež spôsobiť vážne problémy. Kľúčom ku zdravému životnému štýlu je vyvážený jedálniček, vďaka ktorému stratíte aj tých niekoľko kíl navyše.
Správna miera pečiva
Rozhodne nemusíte pečivo úplne vyradiť zo svojho života. Stačí si dať pozor na množstvo, ktoré denne skonzumujete. Rovnako dôležité je dať prednosť celozrnným variantom.
Dostatok vlákniny
Vláknina často v strave chýba a z odporúčaných 25 – 30 gramov denne, čo zodpovedá asi trom porciám zeleniny alebo dvom porciám ovocia, človek prijme len malý zlomok. Časť vlákniny je obsiahnutá v už spomínanom celozrnnom pečive. Zvyšok sa dá spolu s minerálmi a fytolátkami ľahko doplniť zaradením zeleniny a ovocia do jedálničku. Či už čerstvé, zavárané alebo vo forme kompótov a šalátov.
Pre niekoho prijateľnejší variant môže predstavovať smoothie. Obsah vlákniny sa spracovaním znižuje, na druhú stranu má smoothie vyššiu kalorickú hodnotu a dokáže zasýtiť. Nebojte sa pridať olej, orechy, ľanové alebo chia semienka. Napriek tomu, že vás smoothie nasýti, rozhodne nie je vhodné ako náhrada hlavného jedla.
Diétne cestoviny
Rovnako, ako pri pečive, aj pri cestovinách sa ponúkajú zdravšie varianty s menším obsahom tuku. To však neznamená, že vám diétne cestoviny nedodajú potrebné množstvo sacharidov a bielkovín. Môžete kombinovať špaldové, pšeničné, strukovinové či ryžové cestoviny. V prípade ryže je tiež zdravšie striedať celozrnnú, čiernu alebo jazmínovú.
Čo vyradiť?
Zásadné je aj uvedomiť si, čo všetko by sa v jedálničku nachádzať buď nemalo, alebo len vo veľmi obmedzenom množstve. Ako prvé stoja za zmienku polotovary. Väčšina z nich sa skladá z konzervantov, farbív a dochucovadiel. Domáca príprava stojí síce viac času, ale výživová hodnota je neporovnateľne zdravšia.
Vysmážané potraviny by ste mali obmedziť na minimum. Pri vyprážaní vznikajú škodlivé trans-tuky. Navyše kombinácia trojobalu je pre organizmus ťažko stráviteľná. Taktiež platí, že vysmážaná zelenina nie je zdravšia ako mäso. Tento typ jedál je preto vhodné konzumovať len počas sviatkov a výnimočných udalostí.