Najlepšie rastlinné náhrady mlieka
V dnešnej dobe sa objavuje čoraz viac prípadov netolerancie mlieka. Hoci alergia na mlieko a intolerancia sú dve rozdielne veci, jedno majú spoločné – v oboch prípadoch ide o problém, ktorý treba riešiť.
Vinníkom je mliečny cukor – laktóza. Problém nastáva, keď telo neprodukuje dostatok enzýmu (nazývaného laktáza), ktorý by tento sacharid dokázal rozložiť. Prvým krokom pri ťažkostiach je teda vylúčenie mlieka, prípadne aj iných mliečnych výrobkov zo svojho jedálnička. Človek sa musí pozorovať, a tak zistiť, konzumácia akej potraviny mu spôsobuje ťažkosti. Vylúčiť mlieko úplne znamená obmedziť príjem vápnika, čo zas pre organizmus nie je práve prospešné. Preto sú dve cesty, ako klasické mlieko nahradiť: kupujte si bezlaktózové, alebo siahnite po rastlinných alternatívach.
Sójové mlieko
Ide o najčastejšie používanú mliečnu náhradu. Vyrába sa zo sójových bôbov a je dobrým zdrojom bielkovín, železa i vápnika. Neobsahuje mliečny cukor (laktózu) a je úplne bezlepkové. Môžete si vybrať sójové mlieko v tetrapakovom obale, alebo jeho práškovú alternatívu.
Mandľové mlieko
Vynikajúca náhrada kravského mlieka, ktorá sa vďaka mierne orechovej chuti s obľubou používa aj pri varení a pečení. Mandle sú bohatým zdrojom vápnika, horčíka, draslíka, fosforu a vitamínov E a B1. Mandľové mlieko si vyrobíte veľmi jednoducho aj sami, stačí, ak mandle na noc namočíte vo vode, na druhý deň rozmixujete a prefiltrujete. Podľa chuti mlieko oslaďte medom, prípadne použite škoricu.
Kokosové mlieko
Nie je veľmi aromatické, je jemné, veľmi zdravé a navyše osviežujúce. Obsahuje vysoké množstvo draslíka a horčíka. Ocenia ho športovci, fyzicky pracujúci ľudia, ale je vhodné aj na teplé slnečné dni, či do smoothies. Vyskúšajte tiež ázijskú kuchyňu, ktorej je kokosové mlieko neoddeliteľnou súčasťou.
Ovsené mlieko
Je ľahko stráviteľné, preto je výbornou náhradou mlieka pre všetkých s problematickým trávením. Nemusíte ho sladiť, pretože je prirodzene sladké. Vyznačuje sa krémovitejšou konzistenciou.
Ryžové mlieko
Skvelá voľba aj pre alergikov a celiatikov. Ryžové mlieko je prirodzene sladšie, ľahké a vodnatejšie. Využijete ho k cereáliám, tiež na varenie a pečenie. Osvedčilo sa aj pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami.